19 maj 2009

TreDagarsFeber

Tror det kan vara tredgagarsfebern som Cajsa åkt på och att det är i slutskedet, därav alla utslag/prickar.

Läste lite på 1177 (sjukvårdsrådgivningen)
Det har att göra med herpesvirus vilket mycket väl kan stämma, det är ju smittsamt och jag har haft det i många år och nu har det brutit ut igen i samband med hennes "sjuka".

Kopierat från 1177.

Vanlig och ofarlig sjukdom

Tredagarsfeber är en barnsjukdom och har fått sitt namn av att barnet får feber som varar i ungefär tre dygn.

Vanligtvis får barn som är mellan sex månader och två år sjukdomen. Nästan alla barn i den åldern drabbas, men kan få olika svåra symtom. Många smittas utan att det knappt märks.

Barn som är under tre månader och över tre år får sällan sjukdomen. Under sina tre första månader har barn ett skydd mot sjukdomen genom överförda antikroppar från mamman, och senare i livet skyddas de av att de allra flesta redan har haft infektionen en gång.

Orsakas av virus

Tredagarsfeber orsakas av herpesvirus som är mycket smittsamt. Feber är kroppens normala reaktion på infektionen och ett led i kroppens försvar mot virusangrepp. Virus trivs nämligen inte i högre kroppstemperatur. När kroppens försvarsceller börjar oskadliggöra viruset utsänder de samtidigt signalämnen som ställer om kroppens termostat till högre temperatur. Den högre temperaturen medverkar till att försvaga angriparna.

Det brukar gå mellan fem till tio dagar från det att barnet har smittats tills febern kommer. I enstaka fall har inkubationstiden varit upp till 17 dagar.


Feber och utslag

Barnet får feber som stiger snabbt och febern brukar bli hög, upp till 40 grader, men utan att barnet verkar må dåligt på annat sätt. De flesta barn äter och leker nästan som vanligt. Febern varar i ungefär tre dygn.

En del barn får lätt hosta och snuva. Några får en svullnad av lymfkörtlarna i nacken och ibland även något svullna ögonlock.

Under det tredje eller fjärde dygnet sjunker temperaturen plötsligt och ersätts av ett blekrött utslag på magen, bröstkorgen och upp mot halsen. Utslaget sprider sig vidare ut på armar och ben och upp i ansiktet. Utslaget försvinner inom några dagar, ibland redan inom några timmar, och det kliar inte.

Feberkramp – ovanlig komplikation

Feberkramp är en ganska ovanlig komplikation till tredagarsfeber. De flesta barn får aldrig någon feberkramp hur hög febern än är, men om barnet tidigare har haft feberkramper kan det vara bra att i förebyggande syfte ge febernedsättande läkemedel.

Krampen visar sig genom att barnet förlorar medvetandet, blir stel i kroppen, blå runt munnen och sedan får ryckningar i armar och ben.

Om barnet får feberkramp bör man genast kontakta vårdcentral, barnmottagning eller barnklinik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar